Правителството предлага промени в Закона за съдебната власт
Правителството предлага промени в Закона за съдебната власт / Sofia Photo Agency, архив

Висшият съдебен съвет се разделя на две колегии, членовете му ще се избират пряко, а всеки от тях няма да има право да гласува с "въздържал се" при вземането на решения - това предвиждат промените в Закона за съдебната власт, приети на днешното заседание на правителството.

Законопроектът предвижда още всички решения с кадрови характер да се гласуват с квалифицирано мнозинство - минимум осем души от съдийската и шест души от прокурорската квота.

Предложението членовете на ВСС да имат достъп до класифицирана информация не е било обсъждано, но може да влезе в закона при второто му изменение до края на април, обясни министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

"Нещо много важно е, че се въвежда изрична забрана за въздържане от гласуване във Висшия съдебен съвет. По този начин всеки ще трябва да носи отговорност и да вземе ясно решение "за" или "против" едно решение е. Също така изрично е записано, че решенията трябва да са мотивирани, т.е. тогава, когато гласуваш "против", трябва да имаш отрицателно изказване и твоето отрицателно изказване на заседанието се счита за мотиви на отрицателния вот. Също нещо много важно е прекият избор на членовете на ВСС. Всеки магистрат ще може да номинира кандидат за ВСС и всеки ще гласува за номинираните кандидати", каза Захариева.