/ iStock/Getty Images
България няма да изпраща изтребители към Украйна - това е решението, зад което застава правителството, стана ясно от говорителя на Министерския съвет Лена Бориславова след редовното заседание. Разяснението бе направено, защото вчера полските власти заявиха, че са готови да изпратят незабавно и безплатно всички свои самолети МиГ-29 в Германия, в авиобазата "Рамщайн", и да ги предадат на Съединените щати в отговор на призивите на Украйна за изтребители. Пентагонът, обаче, изглежда отхвърля предложението.

"Полските власти, след консултации между президента и правителството на републиката, са готови незабавно и безвъзмездно да прехвърлят всички свои самолети МиГ-29 в базата в Рамщайн и да ги предадат на правителството на САЩ", посочиха в изявление полското външно министерство и допълниха: "Полското правителство призовава и други страни от НАТО, които притежават МиГ-29, да предприемат подобни действия".

Полша предоставя своите МиГ-29 на САЩ

Американското военно министерство от своя страна, обаче, заяви, че не смята предложението за "разумно", предаде Ройтерс. Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че перспективата самолети да излитат от база в Германия, която е американска и натовска, за да навлязат в оспорваното с Русия небе на Украйна "буди сериозно безпокойство в целия алианс НАТО".

"Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници в НАТО по този въпрос и по трудните логистични предизвикателства, които крие той, но не смятаме предложението на Полша за разумно", допълни Кърби.

Пентагонът: Полското предложение за самолетите МиГ-29 не е разумно

Междувременно днес Министерски съвет гласува помощта от 40 лв. на бежанец от Украйна на ден за периода от 3 месеца, като парите ще се превеждат директно на местата за настаняване, използвани от бягащите от конфликта. 

Украинските бежанци у нас ще получават по 40 лева на ден (ВИДЕО)