Пентагонът изглежда отхвърля предложението на Полша да предостави своите самолети МиГ-29 на разположение на САЩ в база в Германия, в отговор на призивите на Украйна за изтребители.

"Полските власти, след консултации между президента и правителството на републиката, са готови незабавно и безвъзмездно да прехвърлят всички свои самолети МиГ-29 в базата в Рамщайн и да ги предадат на правителството на САЩ", посочиха вчера в изявление полското външно министерство, публикувано на уебсайта им.

"Полското правителство призовава и други страни от НАТО, които притежават МиГ-29, да предприемат подобни действия", добави министерството.

Полша предоставя своите МиГ-29 на САЩ

Американското военно министерство заяви, че не смята предложението за "разумно", предаде Ройтерс.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че перспективата самолети да излитат от база в Германия, която е американска и натовска, за да навлязат в оспорваното с Русия небе на Украйна "буди сериозно безпокойство в целия алианс НАТО".

"Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съюзници в НАТО по този въпрос и по трудните логистични предизвикателства, които крие той, но не смятаме предложението на Полша за разумно", допълни Кърби.

Решението на Полша да предостави всичките си изтребители МиГ-29 на разположение на САЩ не е било предварително консултирано с Вашингтон, заяви още снощи американският заместник държавен секретар Виктория Нюланд, въпреки че правителството на Щатите обсъждаше искане на Украйна за полски самолети, предаде Ройтерс.

Тя добави, че най-важното е да се направи оценка на това какви са най-неотложните нужди на Полша с оглед на това, че е пряк съсед на Украйна. По думите на Нюланд Вашингтон обмисля възможността за разполагане на полска земя на ракетни комплекси "Пейтриът".
БТА