/ МРРБ
Правителството отпуска пари за строителството на АМ „Хемус“ до края на 2021 г., съобщиха от министерския съвет

Кабинетът е взел решение, с което се обезпечава финансов ресурс в размер на 81 157 840 лева на Министерство на регионалното развитие и благоустройството за изпълнение на текущите дейности по строителството на аутобана до края на годината. 

Доизграждането на деветте участъка на АМ „Хемус“ ще продължи да се изпълнява в предвидените срокове, като средствата за строителството през следващите години ще бъдат осигурени с тригодишната бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г., се казва още в съобщението. 

Същевременно средствата в размер на 490 779 500 лева ще бъдат възстановени от МРРБ в централния бюджет и ще се използват за приоритетни дейности за предотвратяване на последиците от пандемията от COVID-19.

Правителственото решение е прието неприсъствено, уточняват от пресслужбата.

Ден по-рано от държавното дружество Автомагистрали ЕАД предупредиха, че може да се спре изграждането на АМ „Хемус" заради блокирани банкови сметки. "Сметките на дружеството във всички банки са били блокирани от министър Виолета Комитова с писмо от 10 юни", съобщиха от държавното дружество. 

Миналата седмица арх. Комитова заяви категорично, че МРРБ няма да спира нито един строеж и тя, "като човек от бранша, дори не би помислила за подобно решение".