Георги Свиленски
Георги Свиленски / БГНЕС
Българското правителство не защитило превозвачите при обсъждането пакет
97370
Българското правителство не защитило превозвачите при обсъждането пакет
  • Българското правителство не защитило превозвачите при обсъждането пакет
Цяла година българското правителство не е защитило родните превозвачи, докато е бил обсъждан пакет "Мобилност". Обвинението дойде от депутата от левицата Георги Свиленски.

„Пакет за мобилност“ би оставил 30 000 наши шофьори на камиони без работа
 
"Правителството през ноември взема решение относно Съвета по транспорт и участието на нашия заместник-министър по транспорта как да гласува", каза Свиленски и цитира позицията на правителството: "Българската страна благодари на Естонското председателство за положените усилия за постигане на напредък по отношение на предложението. Подкрепяме Доклада за напредъка с оглед подготовката за по-нататъшен напредък по предложенията за автомобилен пакет".

Превозвачите доволни от подкрепата на правителството
 
По думите на Свиленски, на заседанието на Съвета по транспорт на 5 декември 2017 г. представителите на всички държави вземат отношение, а именно Ирландия, Австрия, Чехия, Великобритания, Испания, Португалия, Франция, Германия, Белгия, Словения, Швеция, Дания, Полша, Гърция, Италия.

Превозвачите излизат на протест на 17 май
 
Депутатът от левицата цитира и някои от позициите на страните по пакет "Мобилност": "Румъния изрази притеснения относно ограничаването на каботажа, относно въпроса за връщането у дома, относно забраната за ползване на седмична почивка в кабината на водача. Финландия посочи, че следва да се намери разумен баланс между добре функциониращия вътрешен пазар и социалните аспекти в сектора, като това важи в пълна сила за каботажните операции. Унгария изразява твърда позиция, че международният транспорт не попада в приложното поле на командироването поради високо мобилния си характер".

Кабинетът да подкрепи превозвачите, решиха депутатите
 
Само България не е защитила родните превозвачи, посочва депутатът от левицата Георги Свиленски: "България чухте ли да казвам? Не, България мълчи".