„Прашен дявол” ни връхлита в жегата
„Прашен дявол” ни връхлита в жегата / Thinkstock/Getty Images

"Прашен дявол" ни напада в жегата. Природното явление, подобно на торнадо, е типично за горещините, които ни очакват през следващите дни, пише „Стандарт".

Става въпрос за завихряне на въздушно течение при хубаво слънчево време, обясни климатологът и метеоролог от НИМХ към БАН доц. д-р Петьо Симеонов пред Форумнюз.

Той обаче подчерта, че "прашният дявол" се различава от торнадото и рядко достига неговата интензивност. "Силата на това явление обаче не е малка. То може да вдигне човек или едро животно във въздуха", разказа ученият.

Предупреждават за опасно жеги в 18 области на страната

Освен за странния феномен, вчера синоптиците предупредиха, че ни очаква опасно топло време през уикенда и в първия ден от новата седмица. Живакът в термометрите може да стигне до 40 градуса в неделя и понеделник.

Горещините ни връхлетяха още в петък. Температурите по обяд скочиха до 37-38 градуса. В 18 области на страната беше обявен жълт код за опасни жеги. Той бе в сила за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Ловеч, Габрово, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Ямбол, Кърджали и Хасково.

Според метеоролозите максималните температури през уикенда ще са от 27 до 29. Морската вода ще бъде от 22-24 градуса по северното, до 26 по южното крайбрежие.

Идеално за разходки ще бъде и времето в планините през почивните дни. Там живакът в термометрите няма да превишава 25 градуса. Според метеоролозите жегите ще продължат и през първите дни на следващата седмица.

В сряда от североизток ще започне бавно и слабо понижение на температурите. Очакват се временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е малка, казват синоптиците.