Николай Малинов работел за организации, базирани в Русия; забраняват на ген. Леонид Решетников да влиза в България за срок от 10 години
Прокуратурата и МВР дадоха подробности по случая с арестите на членове на Национално движение "Русофили". От думите на главния прокурор Сотир Цацаров стана ясно, че е установена действаща схема за пране на пари.  

БГНЕС


"В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната. Събрани са доказателства за участие на един български гражданин. Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем. Прокуратурата взе мярка за неотклонение в размер на 50 000 лева, към този момент той вече о освободен от ареста", каза той.

Арестуваха за шпионаж част от ръководството на движение „Русофили“ (ОБЗОР)

"Организациите, с които е работил, са базирани в Русия. Те са "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания, стана още ясно от думите на главния прокурор. Наложена е забрана за срок от 10 г. на Леонид Решетников за влизане в страната ни, уточни още главният прокурор. 

БГНЕС


Известно е, че на дружество "Двуглав орел" бившият генерал от КГБ Леонид Решетников е зам.-председател, а на Руския институт за стратегически изследвания - председател.

БГНЕС


В хода на разследването е установено, че Малинов е приемал да изпълнява задачи срещу заплащане за съответните организации, уточни Цацаров. 

Пуснаха Юрий Борисов без обвинение, разпитват част от Движение „Русофили“

На 9.09. тази година са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти, иззети са телефони, документи, които имат връзка с престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност", допълни зам.- главният прокурор Иван Гешев.

БГНЕС


Намерена и докладна на руски език. Според описаното от Малинов е необходимо създаване на телевизия и политическа партия. Малинов заявява, че са предприели действия за прехвърляне на половин милиард евро от Цветан Василев към Малофеев. Малинов заявява, че от януари до март 2015 е постигната договореност за прехвърляне на активи от компанията "Виваком". Малинов е заявил, че "Дунарит" и "Авионамс" са авторитетни предприятия, които също трябва да бъдат овладени.

Руското посолство у нас проверява задържането на българин за шпионаж

"Повдигнато е обвинение на Малинов за това, че се е поставил в услуга на чужди организации, за да им служи като шпионин. За мен единствената разделителна линия в обществото следва да е дали си българофил, или българофоб. Ние не мразим никого и нищо, обичаме родината си и защитаваме националния интерес", каза още той.