Повече деца постъпили в Пирогов по празниците
Повече деца постъпили в Пирогов по празниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Повече деца постъпили в Пирогов по празниците
63773
Повече деца постъпили в Пирогов по празниците
  • Повече деца постъпили в Пирогов по празниците

По-малко постъпили и приети през празниците възрастни и повече деца, отчитат от Пирогов, в сравнение с почивните дни около Великден миналата година.

В последните два дни са зачестили случаите на кръвоизливи от язви, като според специалистите това се дължи на традиционното преяждане по време на празниците.

Останалите пациенти са били предимно с травми, получени вследствие на катастрофи или битови скандали.

От приетите в токсикологията преобладават тези с хранителни отравяния, а не пациенти с отравяния вследствие на алкохол.

Сред прегледаните възрастни преобладават пациенти с травми, уточни д-р Кирил Христов, завеждащ екипа по спешна хирургия.

„След катастрофа имаме мотоциклетист, който е бил приет през нощта с открита фрактура на подбедрицата. Пациенти, пострадали след битови скандали, и друг тип пациенти - възрасти хора, докарани от техни близки, които не са имали възможност в работни дни да ги докарат", добави Христов.

От 47-те, приети в токсикологията, преобладават пациентите с хранителни отравяния, допълва експертът.

„Има няколко, прекалили с алкохола, има един тежък случай в токсикологията с алергична реакция - млада жена, която в момента се лекува и е в тежко състояние", обясни Христов.

Повече деца са постъпили в първите празнични дни, поясни д-р Григор Сиришнишки, който завежда екипа по спешна детска травматология в болницата.

„Последните два дни е много спокойно. През кабинета са минали 236 деца, повечето от които са от провинцията. Някакви по-сериозни инциденти няма. Нормални травми за сезона - паднали от колело, бутнати от кола", каза още експертът.

Приетите за лечение деца са 15, като 10 от тях са оперирани по спешност.