автобус
автобус / БГНЕС
Автобусът на фирма „Юнион Ивкони“, който катастрофира с 31 пътници на автомагистрала „Тракия“, е бил със стара тахографска шайба. Това съобщи за „Дарик“ Бургас районният прокурор на Ямбол Мина Грънчарова. Тя добави, че арестуваният за 24 часа шофьор е бил с отрицателна проба за алкохол в кръвта.

Най-вероятно става дума за умора на водача и загуба на контрол, заяви от своя страна главният секратар на МВР Младен Маринов.

На уебстраницата на „Юнион Ивкони“ е публикувано открито писмо, в което не се коментира заключението на прокуратурата, че тахографската шайба на автобуса е била стара. От компанията изтъкват, че според тяхната информация няма нарушение и до момента не знаят каква е версията на шофьора или версиите, по които работи следствието.

Няма алкохол в пробата на шофьора на обърналия се автобус

20 души пострадаха при катастрофата в района на стралджанското село Воденичане в посока Бургас. Автобусът е пътувал от София до Слънчев бряг.

От "Юнион Ивкони" заявиха, че резултатите са ясни, но ще ги съобщят с отворено писмо до всички медии. 
 
Наличието на стара тахографска шайба в автобуса е изключително опасно нарушение, изтъкна прокурор Грънчарова и добави, че е назначила проверка на всички транспортни фирми със седалище на територията на Ямбол и района.

Автобусът, катастрофирал на АМ „Тракия“, преминал преглед преди 10 дни
 
Мина Грънчарова каза още, че на автобуса на „Юнион Ивкони“, чиято централа е в София, са назначени различни експертизи. Прокуратурата е установила, че автобусът се е преобърнал на дясната страна, разкъсани са мрежите на автомагистралата около 30 метра, от което е разбит резервоарът на превозното средство и е изтекло дизеловото гориво. Транспортният министър Ивайло Московски разпореди комплексна проверка на превозвача.

Какви са версиите за катастрофата на магистрала "Тракия"? (ВИДЕО/СНИМКИ)

Според главния секретар на МВР Младен Маринов, най-вероятно става дума за умора на водача и загуба на контрол.

Според последната, информация една жена остава в болница.