/ Getty Images
На гърба на откритата у нас картина, за която се предполага, че е на известния художник Джаксън Полък, е открито посвещение на холивудска актриса. Тази интересна подробност от разследването разкри говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

„На гърба на картината е имало посвещение и по-точно надпис, горе вляво, на английски език, който казва: Посветено на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол. Честит рожден ден! 16 септември 1949 г. и подпис“, обясни Петрова.

По това време Бекол е новоизгравяща, американска актриса, модел и филмова звезда, а това е нейната рождена дата.

Разследването за откритата картина у нас първоначално е водено за вещно укривателство, а впоследствие и събраните данни е изпратено по компетентност до Софийска градска прокуратура, тъй като е възможно да се касае за движима културна ценност.

„До момента разследването е водено около това, че в България се организира евентуална незаконна продажба на тази картина. В хода на извършените действия картината е иззета. Тя се съхранява при съответните условия и охрана. Изготвена е експертна справка от двама експерти от Национална художествена галерия, включително и експерт реставратор, която казва, че по стил, техника на изпълнение и художествена специфика картината отговаря на естетическите особености, характерни за живописта на Джаксън Полък от периода 1945-1950 г. Впоследствие е назначена експертиза, която казва, че извършеният флуоресцентен анализ, който позволява да се открие точният химически състав на всеки цвят, показва, че пигментите в нея са подобни на пигментите, ползвани от Полък в други произведения. Това е важен, но не е решителен елемент към авторската идентификация“, посочи Петрова.

Дадени са указания от наблюдаващия прокурор от Софийска градска прокуратура, ще бъде назначена допълнителна експертиза дали картината е оригинална творба на американския художник и дали предсталява движима културна ценност. 

"Спецификата на разследването и обстоятелствата по случая предполагат и налагат да бъдат използвани и инструментите на международната правна помощ, за да се установят всички обстоятелства, свързани с евентуалното движение и пътя на тази картина", допълни говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

Мъжът, който е задържан на територията на страната, е един и той не е знаел дали картината е автентична, или не. Той само е съхранявал картината, не твърди, че е собственик.