Картина на световноизвестния художник експресионист Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол, съобщи БНР цитирайки свои източници. По оценка на експерти цената на подобна картина може да достигне до милиони евро.

Операцията в която участва и Главната дирекция за борба с организираната престъпност е проведена на територията на София, Атина и на остров Крит. Тя е насочена срещу трафика на културни ценности и е имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група. В рамките на акцията е намерена и картината, в чийто долен десен ъгъл се чете името на световноизвестния художник. 

До момента са задържани трима гръцки граждани и един българин.

Намерената картина е била предадена на специалисти от Националната художествена галерия. Експертизата е установила, че става дума за оригинална некаталогизирана творба на световноизвестният художник Джаксън Полък от 1949 година.

Според експерти цената ѝ в аукционна къща би могла да достигне до 50 милиона евро.

При паралелни действия извършени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина са иззети общо пет други картини на известни автори. 

Пред БНР министърът на културата Найден Тодоров заяви, че в момента тече разследване по случая. По думите му картината на Джаксън Полък е била открита преди няколко седмици. Тодоров припомни, че от 2012 година има инструкция за взаимодействие на Министерството на културата (МК), МВР и прокуратурата срещу престъпните посегателства по отношение на културни ценности. Когато картината беше открита, ние насочихме ГДБОП към експертите на Художествената галерия, каза Тодоров.

Картина на Полък бе продадена за 61,1 милиона щатски долара, писа БТА през декември миналата година. През март тази година бе отбелязан спад на продажбите в Китай и абсолютен рекорд в САЩ. Сред произведенията на изкуството отново бяха творби на Джаксън Полък. 

От прокуратурата заявиха, че се очаква материалите да бъдат докладвани днес от МВР.
БНР, БТА