Откритата картина, за която се предполага, че е на художника Джаксън Полък се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана. Това съобщиха от Софийска градска прокуратура.

Назначена експертиза за автентичност и идентификация на произведението. Според заключението експертното изследване показва, че картината би могла да е автентична, но са необходими допълнителни изследвания.

По-рано бе съобщено, че творбата вероятно е на световноизвестния художник експресионист Джаксън Полък. Тя е открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол. По оценка на експерти цената на подобна картина може да достигне до 50 млн. евро. От полицията обаче не разкриват къде е била намерена картината.

При акция на ГДБОП и Европол: Откриха у нас картина на Джаксън Полък за 50 млн. евро

Разследването е започнато в условията на неотложност на 18 февруари от ГДБОП, след което делото е изпратено на СГП, където незабавно е било прието по компетентност от прокурор. В хода му ще се установи дали евентуално картината представлява културна ценност, която не е идентифицирана и регистрирана и дали тя е предлагана за отчуждаване или е била отчуждена.

Произведението е приобщено като веществено доказателство по делото.

Разследването продължава от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.