/ iStock/Getty Images
Посолството ни в Любляна предоставя уведомително писмо за изборите на българските граждани, които се намират три области в Словения, включени в т.нар. "червена зона", съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

Това са граничещият с Италия Горишки регион (Goriška regija), Крайморско-карстовият регион (Obalno-kraška regija), граничещ с Хърватия и Италия, и Каринтийският регион (Koroška regija), в близост до Австрия. 

Посолството ни в Гърция предоставя удостоверение за придвижване до избирателните секции

По информация на мисията ни, придвижването на граждани от и към тези области се забранява за периода от 26 март до 2 април. То ще се допуска само във важащите и сега случаи по изключение, както и след извършена имунизация, представянето на отрицателен резултат от PCR и бърз антигенен тест за коронавируса, на документ за преболедуване на коронавирус, при транзит и други. На този етап е позволено движението между общините в посочените области.

Обявеното затваряне на трите региона няма да възпрепятства българските граждани да упражнят правото си на глас на изборите за Народно събрание в посолството в Любляна.

Пътуващите от тези области могат да се позовават на едно от 12-те изключения, касаещи достъпа до дипломатически и консулски представителства в Словения.

По препоръка на местните органи, българското посолство в Любляна предоставя уведомително писмо за изборите, което би могло да се представи в случай на проверка. То може да бъде изтеглено от сайта на мисията ни на следния линк: https://www.mfa.bg/embassies/slovenia/news/29056

Към писмото гласуващите ни сънародници могат да носят попълнена и подписана декларация на МВР на Словения за основателността на пътуването, като тя също е поместена на интернет страницата на посолството (както и неофициален превод на български език). 

Българите в Аржентина могат да се придвижват да гласуват в урните с декларация

Декларацията трябва да съдържа името на пътуващия, адреса, данните на евентуално придружаващите го лица, обективната причина, предвидената продължителност на престоя и твърдението, че лицето не е поставено в изолация или под карантина. 

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с българското посолство в Любляна на следните телефони: +386 1 28 31 899/900; +386 41 722 238.