Последно сбогом с Иван Ласкин
100216
Последно сбогом с Иван Ласкин
  • Последно сбогом с Иван Ласкин
Стотици близки и приятели се сбогуваха с Иван Ласкин в последния му земен път. Поклонението пред актьора бе в храма „Св. Седмочисленици”. Ласкин почина на 6 януари на 48-годишна възраст.

Като истински човек и голям актьор, така определиха Иван Ласкин хората, дошли да го изпратят – колеги, приятели, както и много почитатели.

Споделиха, че ще го запомнят с непримиримия му характер и искреността му към хората, с яркото му присъствие на сцената и с блестящото му чувство за хумор.

Антоанета Иванова каза, че филмът „Васко да Гама от село Рупча“ е предопределил професионалния ѝ път: „Всичко, което си спомням от детството - благодарение на неговия „Васко да Гама от село Рупча“ аз се влюбих в историята и в момента се занимавам с това. Той превъплъщаваше абсолютно всичко, което можеше да се изиграе на сцената. Задаваше нас, публиката“.

Иван Ласкин поклонение
БГНЕС


Спомен за Иван Ласкин

С неговите роли е израснала и Диана Бонева, връстничка на актьора, отраснала с неговите роли: „Много го харесвам. Чувствах го много близък. Не го познавах лично, но съм го виждала много пъти. Гледала съм театър с него. От 22 години живея в София, това е вторият известен човек, на когото идвам на поклонение – Чочо и той.

Сърмена Папазова също не го е познавала лично, но го определи като искрен и прям човек.

Добър приятел с непреодолим характер, това е Иван Ласкин според Ути Бъчваров: „Имало е моменти, в които сме били скарани за цяла година, но след това се прегръщаме. Избухваше много бързо, обичаше много България и смятам, че и България много го е обичала. Той остана от малкото хора, и изгоря в тази битка, верен на характера си, не направи никакъв компромис до последния си ден. Човек със страхотно чувство за хумор, с много ирония. Винаги казваше това, което мисли. В крайна сметка годините на трудната демокрация по един или друг начин си отмъстиха заради неговата честност и прямост“.

Иван Ласкин поклонение
БГНЕС

Актьорът Антон Тонев пък определи Ласкин като чист, истински и непримирим.

Чувствах, че е от моята кръвна група, каза за него Ивайло Караньотов: „Не беше в разбирателство със света, в който живее, защо мисля, че притежаваше качества, които го слагаха на пиедестал над другите хора. Винаги такива хора са неразбрани. Острият му език идва от неговата завишена интелигентност, а умните хора не са хлебни – хлебни значи всеугодни“.

Васко да Гама от село Рупча остана завинаги на 48 години

Иван Ласкин поклонение
БГНЕС

Иван Ласкин беше с блестящо чувство за хумор, невероятно ерудиран и голям актьор, споделя режисьорът Теди Москов: „Беше страхотен веселяк, невероятно ерудиран. С него съм водил такива разговори по история и култура, изкуство. Имаше невероятно чувство за хумор. С кеф се надприказвахме двамата, и беше блестящ артист. Бог да е с него във вечния му път“.

Иван Ласкин е един от най-харизматичните и обичани български актьори. Ласкин остави следи в българското кино и театър. През 1986 г. детският сериал „Васко да Гама от село Рупча” го превръща в най-популярното момче у нас. По-късно завършва ВИТИЗ. Незабравими остават ролите му и в сериали като „Хайка за вълци” и „Дунав мост”.
 
Играел е на сцените на Народен театър "Иван Вазов", Театър Българска Армия, Малък Градски Театър "Зад канала" и много други.