"Светъл път на неспокойната ти душа, Иване". Така от Съюза на българските изпратиха в последния му път актьора Иван Ласкин, който почина тази нощ на 48 години. Стотици негови приятели и колеги показаха скръбта си от загубата в социалните мрежи.

Сред най-близките до актьора в последните години беше музикантът Димитър Ковачев-Фънки. Той е и един от последните хора, с които Ласкин се вижда в болницата.

"Отиде си един голям пич", споделя тъгата си пред NOVA Ковачев. "Иван беше един нормален човек с голяма душа и невероятен сладур, но човек, който не се открива пред всеки", каза още той и допълни, че до последно Иван Ласкин е работил по нови проекти.

Отиде си Иван Ласкин

"Иван Ласкин беше мъжкар и ще ни липсва", каза бившият министър на културата Вежди Рашидов по повод кончината на актьора. "Иван е от знаковите хора, които ще ги запомним. Той беше прям и казваше всичко директно. Такива хора винаги са на ръба да бъдат отричани, но това са и хората, които са запомняни", смята Рашидов. "Иван е от типа на странните, но талантливи чешити. Изключително предан като приятел и мъжко момче. Ще ни липсва много", каза още Рашидов.
 

кадър от филма "Васко да Гама от село Рупча"
screenshoоt/youtubeАктьорът Иван Ласкин става популярен през 1986 г. с изпълнението си на главната роля на малкия Васко в 6-серийния детски филм "Васко да Гама от село Рупча" на режисьора Димитър Петров по сценарий на Братя Мормареви.
 
За ролята е избран съвсем случайно. Родителите му нямат нищо общо с киното и театъра. Корените на баща му са от Самоков, а по майчина линия е арменец. Асистенти на режисьора Димитър Петров го забелязват на улицата сред група момчета, които обикалят из улиците на София и стрелят с прашки.
 

кадър от филма "Васко да Гама от село Рупча"
screenshoоt/youtube


През 1994 г. завършва НАТФИЗ в класа на проф. Здравко Митков. Същата година в Малък градски театър "Зад канала" изпълнява ролята на Джими Портър в постановката "Обърни се с гняв назад" от Джон Осбърн, която му носи голям успех. За тази роля през 1995 г. печели награда "Аскеер" в категория "Изгряваща звезда".
 
В творческата му биография са записани участия в повече от 12 български игрални филма, 20 европейски и американски продукции и телевизионни сериали. Участвал е във филмите и сериалите "Вагнер" (1998) ,"Магьосници" (1999), "Дунав мост" (1999), "Хайка за вълци" (2000), "Колобър" (2001), "Отвъд чертата" (2003), "Стъклената река" (2010).
 

кадър от филма "Васко да Гама от село Рупча"
screenshoоt/youtube


Играл е в почти всички столични театри - от 1994 г. до 1997 г. в Малък градски театър "Зад канала" от 1997 г. до 2014 г. в Театър "Българска армия".Участвал е в постановки на Народния театър "Иван Вазов", в театър "Сълза и смях, Театър "199". Известен е с ролите си в постановки на режисьорите Красимир Спасов, Крикор Азарян, Николай Ламбрев и Стефан Москов. Една от последните му роли е тази на Иванов в "Иванов" на Антон Чехов в Драматичен театър "Гео Милев" в Стара Загора.