Полицай поискал да спре разследването срещу Ицо Байков
Полицай поискал да спре разследването срещу Ицо Байков / снимки: Sofia Photo Agency; МВР

Ако Ицо Байков е бил покровителстван, това е било на ниво районно управление. Това каза вътрешният министър Цветан Цветанов тази сутрин пред bTV след ареста на т. нар. „нов наркобос на София", който и преди е бил с белезници. Малко по-късно през деня разследващ полицай инициира прекратяване на разследването срещу Байков за наркотици.

„Когато се съберат доказателства за служители от другата страна на барикадата, полагаме максимални усилия да ги разобличаваме и отстраняваме", каза Цветанов. Министърът обеща още, че няма да бъде допуснато съществуването на емблематични за годините на прехода лица. Когато лица като Ицо Байков са задържани с определено количество наркотици и незаконно оръжие, трябва да има остра реакция от страна на българския съд, коментира вътрешният министър.

Цветанов отрече да хвърля камъни в градината на съдебната система. Той даде пример за случай на българин в САЩ, за когото е разговарял с американския посланик Джеймс Уорлик. След тежко престъпление мъжът бяга от Щатите, задържан е в Перу. Там е оставен под домашен арест и изчезва отново. Прибира се в България и отново е задържан, но след нова мярка „домашен арест" бяга пак.

Полицай поискал да спре разследването срещу Ицо Байков
netinfo

Междувременно бе съобщено, че разследващ полицай е инициирал прекратяване на разследването срещу Ицо Байков за наркотици. За това информира БТА, позовавайки се на прокуратурата.

Байков, който вчера бе арестуван при акция на ГДБОП, бе задържан и преди време, но по обвинения за наркотици и незаконно оръжие. Оказало се обаче, че в апартамента, където Байков е задържан, има само газов пистолет. Така разследването останало само за притежание на наркотици, но разследващият полицай преценил, че по отношение на Байков то трябва да бъде прекратено, тъй като нямало доказателства наркотикът да е негов. Така прокуратурата уважила предложението на полицая и сега производството се води срещу неизвестен извършител.

Ицо Байков бе арестуван отново вчера, този път по обвинение за изнудване на бизнесмен. От районната прокуратура заявиха, че все още не разполагат с материалите по делото, но очакват да ги получат днес. Байков бе задържан с още трима.