/ снимка: Sofia Photo Agency, архив
Блестящ юрист и дългогодишен политик от левицата, депутат във Великото народно събрание и зам.-председател на 38,39,40 и 41 НС
На 72 години почина изтъкнатият юрист, дългогодишен депутат от БСП и зам.-председател на 38,39, 40 и 41-то Народно събрание проф. Любен Корнезов.

Корнезов бе признат конституционалист и авторитет. Като депутат още във Великото народно събрание той е сред авторите на Конституцията ни. Любимец на студентите си по право и на парламентарните журналисти.

Професор Корнезов бе от знаковите юристи на левицата, уважаван от всички политически сили, а нерядко до него се допитваха и опонентите му, особено по конституционни въпроси.

Вероятно затова ветеранът фоторепортер Иван Стоименов публикува серия от архивни снимки, запечатали поредната пламенна реч на Корнезов от трибуната.



Не беше радетел на честите ремонти на Конституцията, а за периодичното подновяване на темата за мажоритарния вот, юристът предупреждаваше:

"Изцяло мажоритарен вот е опасен, монополи ще си купят депутати".

Корнезов бе сред най-ярките оратори на социалистите, но се оттегли от активната политика през последните години, въпреки че традиционно беше член не само на парламента, а и на ръководството на парламентарната група на БСП и на Националния съвет на партията. Известен беше с това, че не обичаше компромисите.

"Бог да прости проф. Корнезов!", написа в социалната мрежа неговата дългогодишна сътрудничка в парламента Людмила Нинова, която признава, че 20 г. не може да се обърне към него с други думи, освен с "Професоре". Паметни слова за него написаха в социалната мрежа лидерът на АБВ Румен Петков и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е била и студентка на Корнезов, и негова колежка в парламента.

"Мой преподавател, а по - късно и колега в 41 НС!
Поклон, Професоре!", написа в профила си Десислава Атанасова.


Кристиан Вигенин също скърби за Корнезов, като намеква и за съвсем скорошната загуба на Стефан Данаилов. БСП се раздели с две от най-ярките си личности само в разстояние на три дни.



Друг негов съпартиец и дългогодишен колега в парламента, ангел Найденов, също не скри мъката си.



Проф. Корнезов беше специалист по граждански процес и преподавател в юридическите факултети на УНСС и на Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Има дълга кариера като съдия по граждански дела, бил е председател на Окръжния съд в родния си Ямбол, както и на Окръжния съд в Търговище.

Корнезов е роден в Ямбол на 3 януари 1947 г. Отбива редовната си военна служба във ВМФ-Варна, след което две години е работник в завод „Ямболен” и в строителството. Завършва висшето си образование в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1973 г., след което преминава през всички стъпки на съдебната йерархия. Съдия в Конституционния съд (1991 – 1994 г.), а през периода 1995-1997 г. е заместник-министър на правосъдието.

Корнезов е бил депутат още във Великото Народно събрание (1990 – 1991 г.) и заместник-председател на Комисията по изработването на Конституцията на Република България от 1991 г.  Автор на 17 книги и научни трудове. Синът му Александър Корнезов също е юрист и бе избран за председател на състав в Общия съд на Европейския съюз


Поклон пред паметта на проф. Любен Корнезов!