Актрисата Татяна Лолова е почина на 87-годишна възраст. За смъртта ѝ съобщиха от Съюза на артистите в България. Все още не е ясно кога ще бъде поклонението пред голямата българска актриса.

Минути след 21 часа на 22 март 2021 година голямата българска актриса Татяна Лолова почина вследствие на мозъчносъдово заболяване. Това съобщиха от УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".
87-годишната звезда на българските театър и кино постъпила за лечение в болницата на 6 март 2021 с COVID-19. Коронавирусната инфекция е преодоляна бързо, но последствията от съдовомозъчната болест и възрастовите изменения в сърдечносъдовата и дихателната система са пряката причина за смъртта. 

"Като ми каже някой, че не ме обича, аз не му вярвам". Казва го самата тя - Царицата на комедията, великата Татяна Лолова навръх рождения си ден. И е напълно права!  

Татяна Лолова
БТА
 

Актрисата, любима на поколения българи, е родена е на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител, но неговият братовчед съименник е известен театрален актьор в Пловдив.  

Недостижима и неповторима: Татяна Лолова - властелинът на сатирата (СНИМКИ) 

Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

През 1955 – 1956 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. Между 1977 и 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989 г.

Нейните отпечатъци могат да бъдат видени на Стената на славата пред Театър 199

Татяна Лолова ще получи посмъртно награда "Икар" за цялостно творчество. Това съобщи за NOVA председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев. Номинациите ще бъдат обявени официално тази събота. Лолова е била избрана за лауреат още преди кончината й. Сега предстои да бъде гласувано тя да получи приза посмъртно. 

Дълбок поклон пред паметта ѝ!