Медикамент е транспортиран от ИСУЛ до "Пирогов"
Допуснато е административно нарушение, но специализантът е действал по съвест. Това заяви проф. Николай Габровски - зам. директор на УМБАЛСМ "Пирогов" пред БНТ.

"Колегата специализант, когато е разбрал за състоянието на детето, е взел телефона и се е обадил на лекуващия хематолог на Даная. Той е казал, че трябва да се започне лечение с този медикамент, да дойде някой да го вземе", допълни проф. Габровски.

Проф.Габровски обясни, че медикаментът е доставен от друга болница - не защото в "Пирогов" нямат такова лекарство, а защото процедурата по отпускането е бавна. То струва хиляди левове и рядко се изписва. В случая е било необходимо да се реагира незабавно. 

Зам.директорът на "Пирогов" акцентира върху това, че "не трябва да говорим за специализантите като за втора ръка лекари".

"Това, което се е случило, че два флакона от това лекарство е взето от ИСУЛ, транспортирано е от майката до "Пирогов , предадено е на лекарите и те са приложили медикамента. Принципно медикаменти отвън не трябва да се прилагат, но има извънредни ситуации", уточни Габровски.

"Има правила за анализа на такива ситуации. То е разписано. Много е лесно сега тук. Ние знаем отговора на задачата. Специалисти, не специалисти и казват "тука е трябвало да се направи еди как си". Това сега е много лесно, но в ситуацията, в която е човекът на място, тогава нещата изглеждат различно", заяви доц. Богдан Младенов - началник клиника по детска анестезиология и интензивно лечение, УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

"Българският закон позволява да дежурят специализанти, което задължава болниците да имат на разположение график с хора на разположение и това е във всички специалности. Това не е нещо незаконно. Това не е нещо нередно. Така, че да - специализанти, консултирана е със специалисти. Някой път тези консултации се извършват на място, друг път се извършват по телефона", уточни началник клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение към "Пирогов".

Какво показа втората проверка по случая „Даная“

Според проф. д-р Николай Габровски "голяма част от твърденията, на които хората базират своите статуси във фейсбук не почиват на верни факти".

"Аз няма как да споря с майката на Даная, но много искам да споря с колегите, които се опитват да нагнетяват напрежение, както и с колегите, които дават становища във фейсбук", допълва той.

Доц. Младенов каза, че в тази ситуация в "Пирогов" в момента е трудно да се работи, защото се "подрива доверието към нас".

"Затова, че в медиите непрекъснато ни коментират работата, хора, които нямат компетенции да говорят изкарват неща, които са откровено неверни. И си говорим с един мой колега преди няколко дни за това нещо и той ми казва - кажи ми сега българският лекар ангел или демон е?", пита доц. Богдан Младенов - началник клиника по детска анестезиология и интензивно лечение, УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

На въпроса дали се оказва политически натиск върху "Пирогов" , проф. Николай Габровски отговори, че не допуска, че е възможно политическите партии да използват случай като "Даная", за да "си разчистват сметките".