/ БТА
"До няколко дни ще дойде общото заключение от заседанието на Европейския съвет, в което България ще има отделен параграф, на който ще има дерогация специално за нас до края на 2024 г". Това каза от Брюксел премиерът Кирил Петков във връзка със споразумението на лидерите на ЕС за забрана на вноса на руски петрол за 27-те страни от блока.

По думите му ние оставаме единствената страна, която има достъп до пристанище, но реално има дерогация.

"Радвам се, че шестия пакет със санкциите срещу Русия ще мине и голяма част от паричните потоци на Русия ще спрат", заяви Петков.

Лидерите на ЕС постигнаха съгласие за ембаргото върху руския петрол

Лидерите на ЕС, които се срещнаха в Брюксел, се договориха също така да прекъснат достъпа на най-голямата руска банка Сбербанк до системата SWIFT и да забранят още три руски държавни радио- и телевизионни оператори, добави Мишел.

Премиерът коментира и негативните коментари по повод преместването на украинските бежанци от хотелите по морето в държавни бази.

"За три месеца дадохме безпрецедентна подкрепа, сега влизаме в малко по-нормални рамки и българската държава не може да продължи до безкрай да подкрепя луксозно пребиваване. Условията са добри, просто не са в хотелите", обясни той.