"Безпринципни коалиции от нас да не се очакват", заяви той
Съпредседателят на ПП Кирил Петков разкритикува пред NOVA избора на Вежди Рашидов за председател на НС. „Той ще бъде там като фасада. Не можахме да стигнем до решение за човек, който наистина да изпълни тази роля”, каза Петков.

Според него три са големите рискове пред България.

„Единият е да се върнем към хартиената бюлетина и измамите. Вторият е ако има следващи избори, националистически позиции на партии като „Възраждане” да дадат още по-голям тласък на България към странни стратегии като референдуми за членството ни в ЕС. Третият риск е тази теза за президентската република. Ако сега имахме президентска република, щяхме да имаме човек като Бойко
Борисов да управлява следващите 4 години. Такава концентрация на власт и излизане от парламентарната република е огромен риск за България”, заяви Петков.

Кирил Петков: Времето на Прехода се върна

„Безпринципни коалиции от нас да не се очакват. Ще подкрепим 16-те политики, които сме заявили, който и да ги предложи в този парламент”, допълни Петков. Но подчерта:

„Ние сме много предвидими. Няма как да има правителство на национално съгласие и да има правителство с ГЕРБ и ДПС”, каза Петков.

Съпредседателят на ПП видя и положителни неща в продължилото 3 дни първо заседание на НС.

„Продължаваме Промяната” предложи лидерска среща, ГЕРБ отказа

„Първият ден реториката беше много изострена, на втория ден поне направихме един културен начин на диалог в парламента, тоест тезите можеха да се изговарят без директни обиди. Може би осъзнаха, че със силово говорене нищо няма да се промени”, каза Петков.

За него по-добър вариант за избора на председател на НС, би бил кандидатура на ДБ, която да се подкрепи от ПП, ГЕРБ и БСП.

„Това решение вече го взехме, добре, няма смисъл да го говорим отново и отново”, каза Петков. И изказа притеснение от взимане на поредица от грешни решения. Такова, според него, би било връщането на хартиената бюлетина.

„Ако сега се направи същата тази координирана група от петък, реши да подкрепи хартиената бюлетина, това за мен ще е безпринципност. Ако има поредица от такива решения, ние няма как да правим нещо заедно с БСП”, каза Петков.
NOVA