Партия „Другата България” съди парламента
Партия „Другата България” съди парламента / БГНЕС
Партия „Другата България” съди парламента
48817
Партия „Другата България” съди парламента
  • Партия „Другата България” съди парламента

Политическа партия „Другата България" заведе дело срещу българския парламент. Причината за това е, че според тях българските политици нарушават конституцията на Република България и Лисабонския договор по отношение на избирателните права на българите в чужбина. От политическата партия очакват да им бъде изплатено обезщетение в размер на 240 лева или по 1 лев от всеки народен представител.

Вотът на българите в чужбина и този на сънародниците ни, които живеят на територията на България, не е равнопоставен. Това каза пред Дарик председателят на ПП „Другата България" Божидар Томалевски. Решението за завеждане на дело срещу парламента дошло след кръгла маса с участието на омбудсмана на България Константин Пенчев и българи, живеещи в чужбина.

„Исковата молба касае легитимните избирателни права на близо 3,5 млн. български граждани, живеещи в чужбина. Гласуването в чужбина се различава от гласуването в България. В чужбина се гласува бланкетно за партии, в България - за личност. Вотът от чужбина има само допълващ характер, докато вотът в България има пряк избирателен характер. Това е недопустимо съгласно Конституцията на Република България, както и Лисабонския договор или Конституцията на Европа. Завеждаме дело директно срещу парламента, защото той е органът, който трябва да направи необходимите закони или законова норма и да отстрани нередностите и да даде възможност на всички български граждани да имат равни права", обясни Томалевски.

От политическата партия ще поискат от ВСС да постави делото под строг надзор.