/ БГНЕС
Насрочено е заседание на бюджетната комисия за утре сутрин, на което ще бъде обсъдена актуализацията на бюджета
В парламента започва Председателският съвет, на който ще се реши как да работи оттук нататък Народното събрание.

На влизане зам.-шефът на парламента Емил Христов обясни, че депутатите се събират, за да обсъдят ситуацията и веднага след това ще дадат информация какво е било решението.

Междувременно от сайта на Народното събрание стана ясно, че за утре от 10.30 ч. е насрочено заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси, което ще се проведе в пленарната зала, а не както обичайно - в една от залите в сградата на бившия Партиен дом, които са по-малки.

В дневния ред на бюджетната комисия е предвидено да бъде разгледано предложението за актуализацията на бюджета. Също така финансовият министър Владислав Горанов ще отговаря на актуални въпроси на депутатите.

Актуализацията на бюджета под въпрос, тестват депутатите

На влизане в парламента днес преди председателския съвет депутати коментираха как ще продължи да функционира законодателният орган.

Според Искрен Веселинов най-реалистичният вариант е работата на парламента да се премести в бившия Партиен дом, но въпросът е дали това технически е възможно.

"Най-реалистичният вариант е сбирки в Партийния дом, гласуване от кабинетите, минимално присъствие в зала. Това, което е Конституцията позволява, но въпросът е  дали е технически възможно. Възможно е и на принципа на тайното гласуване", обясни той.

Тестват в две столични болници всички депутати и служители в парламента за COVID-19

Веселинов посочи, че всички проби за коронавирус на депутати от "Обединени патриоти" са отрицателни, като само на един народен представител от провинцията се чака резултатът.

Йордан Цонев от ДПС обясни, че всички проби в групата на движението са отрицателни, с изключение на положителната на Хасан Адемов.

Кристиан Вигенин от БСП също отчете, че до момента направените изследвания на депутатите от левицата са отрицателни. 

Двама депутати със съмнителни проби, коронавирус и във Видин (ВИДЕО)

По неофициална информация се очакват още проби до края на деня, но първите 60 на народни представители на ГЕРБ, които са направени, също са с отрицателен резултат.

Днес парламентът трябваше да проведе извънредно заседание, на което да бъде разгледана на първо гласуване актуализацията на бюджета. Преди дни обаче стана ясно, че депутатът от ДПС Хасан Адемов е дал положителна проба за коронавирус и така всички депутати трябваше да бъдат тествани. 

Това блокира работата на законотворците и в момента се обмислят варианти как да продължи да функционира Народното събрание.