Временно е стопирана процедурата по актуализацията на бюджета и все още не е ясно как ще продължи работата на парламента. Причината е, че всички депутатите се тестват за коронавирус, след като късно снощи стана ясно, че народният представител от ДПС Хасан Адемов е дал положителна проба.

Днес всички депутати се изследват, а в четвъртък вероятно ще има нов председателски съвет, на който ще бъдат обсъдени новите стъпки как да работи Народното събрание

Тестват в две столични болници всички депутати и служители в парламента за COVID-19

До момента повечето парламентарни групи са се обединили около това депутатите да работят дистанционно. Как ще се случи това технически обаче все още не е ясно.

"Нашето становище още отпреди две седмици беше да намерим начин парламентът да работи дистанционно. Предложихме такива варианти. Колегите от БСП казаха, че е противоконституционно. От администрацията на Народното събрание предложиха холандска платформа, която била по-надеждна и защитена", коментира депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Карадайъ: Хасан Адемов се чувства нормално

"Никога не сме били против, напротив - приветстваме предложението. Трябва обаче да се намери юридическия начин за това. Самото гласуване да бъде реално. Дали ще идваме на групи, или чрез бюлетини... Общото намерение е, както усетих, парламентът да продължи да работи“, заяви от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Трябва да се намери вариант, за да продължи да работи тази институция. Дали ще е по електронен път или друг“, каза Александър Сиди от ВМРО.

От "Воля" пък предлагат работата на парламента да продължи в бившия Партиен дом, тъй като сградата разполага с нужната IT мрежа, а народните представители ще могат да заседават изолирано от собствените си кабинети.