/ ThinkStock/Getty Images
Парите за зимното поддържане до края на годината са около 60 млн. лева. Има подготвени анекси за договорите за поддръжка, които изтичат в края на тази година. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на петъчния парламентарен контрол.

Готови за зимата: 234 снегорина ще почистват София

Междуведомствен щаб ще координира зимната поддръжка на пътищата, каза още регионалният министърът.

В този междуведомствен щаб има представители на АПИ, полицията, пожарната и ИА "Автомобилна администрация". За осигуряване на нормална проходимост на пътната мрежа може да има ограничения или пълна забрана за движение в отделни участъци или направления. Определени са рисковите участъци по пътната мрежа, резервни маршрути за придвижване и местата за спиране на тежките камиони.

Уикенд винетката ще струва 10 лева

От поддържащите фирми се иска да осигурят допълнителни машини за критичните участъци. Ще се завиши контролът над тежките камиони и на готовността им да се движат през зимата. Ще бъдат осигурени влекачи и кранове по проходите в планините и ще се положи нова хоризонтална пътна маркировка - най-вече осева линия, по пътищата в рисковите участъци.
БТА