БСП
БСП / DarikNews.bg
Пакетът "Мобилност", Брекзит, Шенген, миграционната политика, както и ефективната работа на европейската прокуратура ще бъдат основни приоритети в работата на евродепутатите от БСП в Брюксел.

Това обобщиха зам.-председателката на БСП Деница Златева и евродепутатите Петър Витанов и Цветелина Пенкова, които бяха на координационна среща между ръковдството на левицата и нейните представители в европарламента.

Златева разкритикува, че липсва националната позиция на България по въпроса с миграционната политика. Тя призова и европейската прокуратура да зопачне ефективни разследвания на злоупотреби с еврострадства.

"След гласуването вчера в комитета на представителите на държавите-членки за Лаура Кьовеши ние очакваме старт на едно ефективно разследване на злоупотребите с европейски средства, което е от огромен интерес за българските граждани, тъй като имаме редица примери - ремонтът на "Графа" и т.н.", посочи тя.

Златева упрекна премиера Борисов и заради непоследователната му политика относно влизането ни в Шенген.

От своя страна евродепутатът Петър Витанов очерта като основен приоритет пакета "Мобилност" и търсенето на един по-компромисен текст, който да отговаря на основните ценности на ЕС, а именно свободното придвижване на хора.

По думите му ако се стигне до тристранно съгласуване - в Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет, това ще е по-добра изходна позиция за България. Причината е, че Румъния ще получи еврокомисар по транспорта, а съседката ни подкрепя нашите виждания.

"Ако се приемат тези текстове, много хора ще останат без работа, ще се увеличи замърсяването на въздуха, ще се предизвика нова социална трудова вълна мигранти към Западна Европа, ще се увеличи цената на всяка една стока – защото ще скочи цената й за транспортиране. Ако успеем да убедим нашите партьнори в тези аргументи, ще имаме по-добра база за преговори", обобщи Витанов.

Цветелина Пенкова пък поиска от правителството да каже как ще защити българските граждани на Острова, ако Великобритания излезе от Европейския съюз без сделка.

"Оглушително е мълчанието на правителството как ще ги защитим. Много европейски държави увеличиха представителствата в посолствата и консулствата. При нас за жалост една шепа хора в българското посолство в Лондон трябва да обслужва и защитава интересите на над 200-300 хиляди учащи и работещи. Трябва да следим какво се случва и да се вземе ясна позиция", настоя тя.