Отново протести в някои градове на страната заради високите цени на горивата и ниските доходи.

В София протестът за горивата се сля с протеста на майките на деца с увреждания.
 
Тази вечер майките изказаха недоволството си от факта, че днес цените на горивата са били обсъдени, като резултат от вчерашните протести в цялата страна, но за благото на децата с увреждания действия не се предприемали, за оставката на Симеонов също.

Паралелно с недоволството на майките на същото място други хора инициираха още един протест - той бе насочен срещу монополите и всички търговски структури, които са поставени в привилегия пред обикновения човек.

Поредна вечер на недоволство: Два протеста се събраха пред Министерски съвет
 
Перник блокира връзката на София и страната с Югозападна България тази вечер, като протестиращите преградиха с жива верига и транзитната лента на автомагистрала „Люлин“ на пътен възел „Даскалово“.

Организацията за протеста започна още вчера със заканата да се блокира пътният възел „Даскалово“ в пиков за автомобилния трафик час. Колите се събраха в 18:00 ч. в квартал „Изток“, тръгнаха по кръговото на пътното съоръжение, като буквално направиха тапа там, след което хората пеша се качиха на транзитната лента на магистрала „Люлин“ и я преградиха с телата си, като пресякоха и полицейския кордон.

Чуха се викове „Оставка“, „Мафия“ и „България-юнаци“. Хората поискаха оставката на Валери Симеонов и по думите им „да падне на колене и да се извини на родителите и децата с увреждания“. Повече от три часа недоволните от скъпия живот и ниските доходи останаха на пътя. Протестът прерасна в гражданско неподчинение, като имаше за кратко и сблъсъци с полицията.

Малко след 21:00 ч. протестите приключиха.

Протести и автошествия в цялата страна срещу цените на горивата

протест горива
БГНЕС

Протестиращи граждани с искане за оставка на управляващите се събраха и в Добрич.
 
С лозунга "Системата ни убива. Времето ви изтече! Оставка!" недоволните развяха национални знамена на централния площад "Свобода".
 
„Аз обичам България, но системата ме изхвърля“, каза Мими Велева, която призна, че на 37 години страда от тежко заболяване. „След три дни ставам емигрант, напускам страната, макар да искам да съм тук, да живея в Добрич. Вече имам билет, заминавам за Германия, без да знам дума немски, но ще го науча“, каза жената, цитирана от БТА.

Горанов: Между 6 и 10 лева ще е увеличението на данъка на старите коли
 
Младият баща Милен Дочев застана сред протестиращите с думите, че за двегодишното му дете няма бъдеще в България.
 
„Знам какво е да си гастърбайтер в чужбина. Работил съм в Германия, Испания, Норвегия. Трябва ние тук да си оправим нещата, иначе все едно да оставим "Москвич" в гаража и да чакаме да стане "Мерцедес", заяви своята гледна точка Светломир Петров.

протест горива
БГНЕС


Вицепрезидентът: Държавата може да регулира цените на горивата

Десетки коли се включиха в протестно автошествие и в Стара Загора. По думите на техническия координатор на събитието Десислава Калоянова, идеята се зародила спонтанно след вчерашната блокада на магистрала „Тракия“, тъй като много хора тогава коментирали, че е необходимо протестните действия да продължат и занапред.

„Каузата, която ни събира днес, е, че всеки един от нас иска по-високи доходи и по-ниски разходи, искаме да живеем нормално, да не се притесняваме за утрешния ден. Надяваме се, че управляващите ще разберат това и социалната им политика ще стане наистина социална, а не антибългарска. Хората искат да се случи нещо, да има сигурност, средства за нормален живот и работеща система. Положението в държавата вече е нетърпимо. Протестът не е политически, няма партийни знаци и символи“, категорична бе Десислава Калоянова.

Старозагорските протестиращи обмисляли да се присъединят към национален протест, който да се проведе в София. Утре недоволните от високите цените на горивата, бедността и социалното неравенство ще организират пешеходно протестно шествие в областния град.

За пореден ден и варненци протестираха срещу високите цени на горивата, повишаването на налозите за старите автомобили и застраховката „Гражданска отговорност”. Хората поискаха и оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради циничното му изказване спрямо майките на деца с увреждания. Варненци блокираха две централни кръстовища.

протести майки
БГНЕС