Откриха ентеробактерии в сладолед, който яли натровени от Розино
Откриха ентеробактерии в сладолед, който яли натровени от Розино / снимка: sxc.hu

Не са открити стафилококи и салмонела в пробите от царевица, която са яли натровените жители на карловското село Розино миналата седмица. Пробите обаче са положителни за наличие на ентеробактерии в сладоледа, който са яли натровените. Това съобщи за Дарик директорът на Областната агенция по храните в Пловдив д-р Иван Шиков.

Пробите са изследвани в акредитирана лаборатория на агенцията, а резултатите са излезли снощи.

Ще ги изпратим на полицията и на Районната здравна инспекция. Възможно е продавачът да е заразен и да предава бактерии на клиентите си, ако има ранички по ръцете, коментира д-р Шиков. Той припомни, че човекът не е регистриран като търговец в Агенцията по храните, няма здравна книжка и на практика не е проверен за преносителство на болести.

28 жители на село Розино получиха в четвъртък оплаквания от гадене, повръщане и болки в корема, след като яли царевица и сладолед, купени на улицата от собственик на частен имот. Четири момичета на различна възраст и една млада жена бяха настанени за лечение в Инфекциозното отделение на карловската многопрофилна болница. Те вече са клинично здрави и са изписани от лечебното заведение, потвърди пред Дарик д-р Моника Троянчева от РЗИ - Пловдив.