/ община Стара Загора
В родния му град Карлово ще има възпоменателна церемония
България чества 148-ата годишнина от гибелта на Васил Левски. В родния му град Карлово ще има възпоменателна церемония.

Тя ще бъде тази вечер ще бъде на площад „Васил Левски“, на нея се очаква слово да произнесе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. След това ще има митинг-заря с участието на представителни формирования и военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Началото на церемонията е в 18:00 часа.

Гражданско поклонение и военен ритуал пред паметника на Апостола на свободата ще има и в Ловеч. Пред най-големия и внушителен монумент на Левски, издигащ се над стария ловешки квартал „Вароша”, където Апостола основава първия революционен комитет ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към подвига и делото на символа на българската свобода.

Великите думи на Апостола, които трябва да помним и днес (ВИДЕО)

Историкът Теодор Тончев, който от години проучва и изследва делото на Васил Левски, коментира: „Трябва да отдадем почит на високите измерения на неговата личност, на неговото дело и да си спомним да неговите идеи, които всъщност са завети към нас”.

Преди гражданското поклонение в кино „Космос“ ще бъде представен филмово-театралният спектакъл „Лъвский скок“. От 17:30 часа в храм „Успение Богородично“ ще бъде отслужена панихида за Апостола.

Възпоменателни чествания по повод 148-ата годишнина от гибелта на Васил Левски ще има и в Троян, Силистра и други градове на страната. Годишнината от смъртта на Апостола във Велико Търново ще бъде почетена с военен ритуал, а в общоградската церемония по поклонението ще се включи и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

В Националния военен университет, носещ името на Апостола на свободата, министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще връчи наградите на отличените курсанти в конкурса за есе на тема „Гибелта на Апостола на свободата“.

Пред паметника на Левски в центъра на Велико Търново ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъде изпълнен военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на паметника на бележития българин. Вицепремиерът Каракачанов ще произнесе слово за Апостола.

„Караул на паметта” организират днес ученици от Езиковата гимназия „Гео Милев“ в Добрич. Инициативата е по повод 148-та годишнина от смъртта на Васил Левски. В нея ще се включат над 50 гимназисти, които са се подготвили с интересни и малко известни факти от живота на Апостола.

Денят ще започне и с отслужването на панихида в памет на Васил Левски и неговото дело. Гимназистите ще проведат своя „Караул на паметта“ пред паметника на Левски в града от 10:00 до 16:00 часа. 
БНР