От ПГ на "Продължаваме Промяната" обявиха в декларация, че вчера са внесли в деловодството на Народното събрание проект на закон за противодействие на корупцията. Декларацията беше прочетена от трибуната от председателя на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси Милен Матеев, който отбеляза, че от "Продължаваме Промяната" идентифицират корупцията като враг номер за обществено-икономическото развитие на България.

"Тук сме, защото сме възмутени от откровените лъжи, които се сипят днес относно изготвянето на зоконопроекта за КПКОНПИ. Възмутени сме от това, че отново представителите на ИТН в трети пореден парламент саботират всички възможни действия за реформа в антикопупционната комисия и за ефективни действия срещу корупцията. Ние не сме изненадани от истеричната им реакция, защото тази реакция сме я наблюдавали лично в експертните съвети, които сме организирани по изготвянето на законопроекта". Това заяви Милен Матеев от "Продължаваме промяната" в отговор на изказването от членове на ИТН по-рано днес. 

Тошко Йорданов: Кирил Петков е говорил с няколко наши депутати

По думите му условието им е било да имат човек в комисията с право на вето, който да решава кой да бъде разследван и кой не. 

"Учуден съм, че уважаван юрист като Ива Митева, не е прочела законопроекта и говори абсолютни лъжи за това как членове от този закон са противоконституционни. Трябва да си припомним, че миналата седмица се наложи всички ние от ИТН да напуснем парламентарната зала, за да не бъде погазена императивна разпоредба на Конституцията. Това беше от същата госпожа - Ива Митева. Тя твърди, че в законопроекта са дадени някакви свръхправомощия на разследващите органи, което изобщо не е вярно", посочи Матеев. 

"Времето за убеждаване и компромиси приключи, ние от "Продължаваме Промяната" вече "сложихме на масата" нашите виждания за ефективно противодействие и разкриване на корупцията във властта, заяви още депутатът. Той посочи, че представят своето предложение за работещ антикорупционен орган пред обществеността и се надяват на открит и професионален дебат в Народното събрание", добави той.

Симеонов от ИТН: Петков не ми е предлагал постове, нито пари

"С внасянето на този законопроект ние ясно показахме, че няма да чакаме повече, че действия срещу корупцията трябва да бъдат предприети и те могат да бъдат постигнати, въпреки усилията на прокуратурата да поставя "чадър" на абсолютно всички лица от високите етажи на властта, които по един или друг начин са свързани с корупцията", заяви зам.-председателят на парламента Мирослав Иванов. 

Той благодари на "Демократична България" и БСП за конструктивния диалог и които за допринесли този законопроект да има настоящия си вид.