/ БТА
Президентът има готовност да връчи мандат за съставяне на кабинет, в изпълнение на конституционните му задължения

Това се казва в официална позиция, разпространена от Прессекретариата на държавния глава, по повод отправени от медиите въпроси.  

"Страната ни е изправена пред провеждането на неотложни реформи и решения, които изискват кабинет с политическа отговорност и парламентарна подкрепа. Затова парламентарно представените политически сили трябва възможно най-скоро да намерят формулата за съставяне на редовно правителство в интерес на българското общество", се казва още в позицията.

А постигането на устойчив консенсус за промяна е отговорност на самите политически сили, заключват от Прессекретариата. 

В опит да се състави правителство, президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените партии в края на миналата седмица. Само от ГЕРБ-СДС не се отзоваха на поканата, тъй като смятат, че липсва диалог. Още същия ден от "Има такъв народ" поканиха на разговори всички партии, без ГЕРБ-СДС. И уточниха, че не търсят коалиции, а общи политики. В началото на тази седмица започнаха и срещи на експертно ниво между партиите. По-рано през деня от "Има такъв народ" заявиха, че ще излязат с номинация за министър-председател, след като президентът им връчи мандат за съставяне на правителство. Някои от лидерите на партиите обаче заявиха, че ще решават за подкрепа едва, след като видят състава на проектокабинета на "Има такъв народ".