Не е имало лекарска грешка, довела до смъртта на родилка в сливенската болница. Това твърдят в първия си коментар по случая от лечебното заведение. От там отрекоха и твърдението на близките на починалата жена, че при раждането са използвани удари в корема.
 
Не е имало време за секцио при раждането на малката Мария и форцепсът е бил единственият вариант пред екипа, заяви директорът на болница „Д-р Иван Селимински” Весислав Петров.
 
Жена почина при раждане в болница в Сливен

„Раждането е започнало като нормално раждане. В един момент напъните на родилката са станали неефективни, главата на детето вече е била прорязала, затова се е наложило раждането да бъде с инструмент. Родилката след като се влошава, й е направен скенер. Няма счупени ребра. Няма счупена ръчичка и на детето. Никой не е скачал върху родилката, няма такова нещо. Възможно е някой да я е натискал”, коментира пред NOVA директорът на болницата. 
 
Прокуратурата в Сливен търси лекарска грешка по случая с починала родилка (ВИДЕО)

Вътрешната проверка на болницата показала, че лекарският екип е действал адекватно по време на тежкото раждане и никой не знае защо се е стигнало до трагедията ден и половина по-късно. Тогава майката рязко се влошава и постъпва спешно в реанимация с белодробен оток, задушаване и високо кръвно. Там лекарите не успяват да я спасят.
 
Следствието назначи тройна медицинска експертиза, която ще се извърши в университетската болница в Стара Загора. Резултатите трябва да бъдат готови до 10 дни. И днес от болницата оказаха да дадат на близките епикризата на Ренета. Никой не отговори и на многото им въпроси за причините за трагедията.

БЛС помоли за повече толеранс от обществото към българските лекари

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев също разпореди проверки в болницата в Сливен по случая. От понеделник в лечебното заведение започнаха проверка и експерти от Изпълнителна агенция „Медицински одит”.

Междувременно състоянието на новородената Мария се подобрява. Бебето се роди с пареза на ръката и отоци по главата.
nova.bg