/ Thinkstockphotos
Централната комисия по професионална етика ще се самосезира по случая с починалата в Сливен родилка
Централната комисия по професионална етика на БЛС ще се самосезира по случая с починалата в Сливен родилка. Това се посочва в становище на Българския лекарски съюз (БЛС) във връзка със случая в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен.
 
Съсловната организация апелира за повече толеранс от обществото към българските лекари и за търпение за установяване на нарушения по надлежния ред, тъй като всеки един човек има право на справедлив процес за изясняване на вина, е посочено в становището.
 
Жена почина при раждане в болница в Сливен

От организацията са посочили, че, за да се извършат проверките от компетентните органи и да се уточнят обективни и субективни обстоятелствата около съответния инцидент, е необходимо време.
 
Ръководството на БЛС се е запознало със случая и с излъчените в публичното пространство репортажи и коментари, е посочено в становището и е допълнено, че медицинската професия, особено родилните грижи, е дейност с повишен риск от усложнения в лечебно-диагностичния процес и не всеки проблем в този ракурс се обусловя от некомпетентност или грешка на медицинско лице.

В конкретния случай към организацията няма отправена официална жалба за разглеждане, но Централната комисия по професионална етика ще се самосезира на база "публикации в пресата и медиите", са посочили още от организацията.
 
Прокуратурата в Сливен търси лекарска грешка по случая с починала родилка (ВИДЕО)

От Българския лекарски съюз са изказали своите искрени съболезнования към близките на пациентката Ренета Томова.
 
"Лекарският съюз разбира чувствителността на цялото общество по темата за майчино и детско здравеопазване и е наясно, че казуси от тази сфера са изключително деликатни за всички. Все пак, държим да подчертаем, че всяко вменяване на недоказана към настоящия момент вина към медицинско лице, е провокация за нагнетяване на недоверие в системата", е посочено в становището.
 
Тройна експертиза е назначена по случая на починала родилка в Сливен

БЛС са посочили, че и при този случай ще се придържат към принципа си на работа - да не популяризират незавършени производства и да не уронват името на лекарската професия, преди да имат обективни факти и конкретни доказателства, с които да боравят.