От Асоциацията на частните училища не са съгласни за безплатно обучение на ученици
От Асоциацията на частните училища не са съгласни за безплатно обучение на ученици / снимка: БГНЕС, архив
От Асоциацията на частните училища не са съгласни за безплатно обучение на ученици
80652
От Асоциацията на частните училища не са съгласни за безплатно обучение на ученици
  • От Асоциацията на частните училища не са съгласни за безплатно обучение на ученици

Българската асоциация на частните училища не е съгласна за приемане и безплатно обучение на 20 на 100 от записаните ученици. Това обяви председателят на асоциацията Милка Славчева. По думите й текстовете от Закона за училищното и предучилищно образование, приети на второ четене в ресорната парламентарна комисия, въвеждат привилегия за група деца, които да се обучават без пари в частните учебни заведения. Славчева обясни още, че според Асоциацията на частните училища това е нарушаване на правата на останалите ученици, които ще се обучават с такси.

Българската асоциация на частните училища не приема гласуваните текстове, защото те са дискриминативни, посочи Милка Славчева.

„Първо, това е задължаване и прехвърляне на задължението на държавата върху частно-правен субект, каквото е частното училище; въвеждане на привилегия за определена група деца, които да се обучават безплатно при натоварване на другите родители - на тези 80%, които ще си плащат таксите и трето, защото има реална опасност и възможност техните такси да бъдат увеличени, защото тези пари няма кой да ги плати", каза тя.

Славчева обясни още, че искането на частните училища и детски градини е ал. 4, в която се регламентира безплатното обучение на 20% от учениците, да отпадне.

„Искаме разумно преразглеждане, искаме оттегляне на алинея 4, защото тя се появи късно. Искаме законодателят и народните представители да се върнат към първоначалния текст на чл. 10, който урежда правата на децата, съгласно Конституцията, и дава възможност на родителите да получат намаление на таксите с тази сума, която те ще получат. Тоест това е едно решение, което ще бъде в полза на родители и деца", допълни тя.

Според асоциацията на частните училища, трябва да има законово уреждане на конституционното право на всички български деца в частните училища и детски градини да получават държавна издръжка.