/ Thinkstock/Getty Images
Оставиха в ареста Йордан Исаев
97204
Оставиха в ареста Йордан Исаев
  • Оставиха в ареста Йордан Исаев
Оставиха в ареста Йордан Исаев, който рани с бомбичка двама полицаи на дербито ЦСКА София - „Левски“. Софийският апелативен съд констатира, че има достатъчно събрани доказателства, че обвиняемият е извършил престъплението. В заседателната зала стана ясно, че по делото са разпитани редица свидетели на инцидента, които са потвърдили самоличността на Исаев.

18 април: Полицаи пострадаха от бомбичка на дербито

Софийският апелативен съд се съгласи със всички предпоставки за налагане на най-тежка мярка „задържане под стража” на Исаев, представени от първоинстанционния съд. В заседателната зала бяха представени аргументи, че  извършеното престъпление е с голяма обществена опасност.
 
Съдът реши, че няма риск обвиняемият да се укрие, но има опасност да извърши друго престъпление. Въпреки, че Исаев е направил пълни самопризнания , на втора инстанция се отбеляза, че действията по разкриване на самоличността на извършителя са били затруднени и той се е предал три  дни след инцидента.
 
Според съда обвиняемият е съдействал на полицията, едва след като разследващите вече са знаели самоличността му, а действията му са били планирани, тъй като преди да хвърли бомбичката облякъл чужди дрехи и сложил маска.

Ранената полицайка: Инцидент като този променя съдби

В заседателната зала стана ясно и че според много свидетелски показания именно Исаев извадил самоделната бомбичка от джоба си и я хвърлил към тунела между секторите „А” и „Б”, където поради тясното пространство щяла да причини максимални щети. Според съда това показва внимателно планиране на действията.
 
При взрива сериозно пострада 24-годишният полицай Гергана Зашева, която получи тежко нараняване на окото и едва след няколко месеца ще се разбере дали зрението ѝ ще се възстанови напълно. По-леко пострада и неин колега – Петър Иванов, който обаче бе изписан още същия ден от болницата.
 
Инцидентът стана на 18 април на мача Левски - ЦСКА София, а Исаев се предаде сам на полицията три дни по-късно. Пред журналисти обвиняемият  каза, че не е направил бомбата, но отказа да даде повече подробности. В крайна сметка, въпреки чистото му съдебно минало, съдът реши, че обвиняемият е с висока степен на обществена опасност и го остави окончателно  в ареста. Ако бъде признат за виновен Исаев  може да получи между 5 и 15 години затвор.