Само късмет спасил униформените от по-тежки поражения
Двама полицейски служители пострадаха след хвърлена бомбичка от публиката на сектор "Б" по време на дербито между ЦСКА и Левски, съобщиха от МВР. Ранените служители са откарани в болнично заведение за оказване на медицинска помощ. Десетки привърженици на "Левски" са в ареста във връзка с тежкия инцидент.

Първоначално беше съобщено само за една пострадала униформена служителка. "Не мога да ви кажа точно какво е състоянието на колежката. Извършена е една операция, но има много стъкла по лицето, както и в окото й. Има опасност за окото. Ще се опитаме да открием извършителя", заяви зам.-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

Кървав инцидент на дербито между ЦСКА и Левски, раниха полицайка

Полицайката се е намирала в един от входовете на стадиона заедно със свои колеги. Хвърлената бомбичка е счупила стъклото на вратата.  "С тази проява се наруши спокойствието, което имаше в последните няколко години. Тази проява е недопустима. Ще бъдем твърди, за да не се стига до нови такива прояви. Никой не може да каже какво щеше да се случи, ако я нямаше вратата. Другият колега, който е бил до нея, също е пострадал", коментира още той.
 
Веднага след инцидента органите на реда започнаха безпрецедентна акция в сектор "Б" на стадион "Васил Левски", където по традиция се разполагат "сините" фенове. Над 20 привърженици на Левски са арестувани, пише Gong.bg.

"В следствие на тази малоумна проява проведохме акция на входовете на стадиона. Всички излизаха един по един в рамките на един час. Всички лица, които отговаряха на описанието от камерите, са задържани и откарани към районните полицейски управления", потвърди още Златанов. "Работим по горещи следи и веднага опитваме да установим всички лица, които отговарят на описанието като дрехи и външен вид", допълни той.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ИНЦИДЕНТА НА GONG.BG

"Разговаряхме с тарторите от агитката на Левски, те се разграничават от това поведение. Уж ще съдействат, но ние разчитаме на себе си да открием извършителя. До момента задържахме няколко десетки лица, които отговарят на описанието. Не знам на какво се дължи тази с нищо непредизвикана агресия", коментира още старши комисар Златанов.

"Това ни е работата. Не сме жертви, не се оплакваме, но всеки един полицай е човек. Баща, майка и човек. Това не е пиратка или бомбичка, а бомба", каза още той.
 

БГНЕС


В същото време от МВР отчетоха, че не са били допуснати нарушения на обществения ред преди дербито. На пропускателните пунктове на стадиона преди началото на мача са били задържани 9 души - четирима с наркотици, трима - със забранени предмети (маски и пиротехнически средства), и други двама, защото неизпълнили полицейско разпореждане. До спортната среща не са били допуснати и още 10 души във видимо нетрезво състояние.