/ ThinkStock/Getty Images
Мария Велева е обвинена за убийството на баща си Стефан Янев
Остава в ареста майката от „Люлин“, държала децата си под ключ
97308
Остава в ареста майката от „Люлин“, държала децата си под ключ
  • Остава в ареста майката от „Люлин“, държала децата си под ключ
Майката на трите деца, държани в изолация, която е обвинена за убийството на баща си в "Люлин", остава в ареста. Това реши Софийски градски съд, след искането на Мария Велева за замяна на мярката „задържане под стража” с по-лека.
 
Обвинения са повдигнати и на съпруга на Мария Свилен Велев, който е направил пълни самопризнания, че сам е убил Стефан Янев и жена му дори не е знаела за престъплението.

Мъж е намерен убит в „Люлин“, открити са и три деца, държани под ключ
 
На 21 февруари 86-годишният Стефан Янев беше намерен убит в апартамент в столичния квартал „Люлин”. Седмица преди това мъжът разкри в телевизионен репортаж, че трите му внучки са държани заключени в една стая в продължение на години от собствените си родители. Тялото на Янев беше открито на общ балкон в близост до апартамента, в който живее дъщеря му Мария Велева, заедно със съпруга си Свилен Велев и момичетата им - на 13, 14 и 19 години. При разследването стана ясно, че трите тийнейджърки никога не са ходили на училище, а Мария системно е пребивала баща си.
Повдигнаха обвинения на дъщерята и зетя на убития дядо
 
Мария и Свилен Велева
nova.bg


На 22 февруари полицията задържа Велева и нейния съпруг. На първа и втора инстанция съдът реши Велева и нейният съпруг да останат в ареста. Днес в Софийски градски съд се разглежда искането за замяна на мярката с по-лека.
 
Прокурор Светлана Шопова обясни пред журналисти, че двете непълнолетни деца все още са в кризисен център: "Непълнолетните деца са настанени в кризисен център "Вяра, Надежда, Любов", който се намира в ж.к. "Надежда 2". Към настоящия момент нямам информация къде се намира пълнолетното лице. То също беше настанено в кризисен център преди около два месеца, най-вероятно още е там, но нямам актуална информация. Предполагам, че с тях работят педагози, психолози. Надявам се, че състоянието им се подобрява, тъй като първоначално не беше много добро най-вече психическото, не толкова физическото. Със забавено развитие са, не могат да говорят, да общуват. Не са посещавали училище и всички последици от тази изолация са налице".

Дъщерята и зетят на убития дядо в София остават в ареста

От Агенцията за социално подпомагане съобщиха за Дарик, че най-голямата дъщеря е настанена в преходно жилище. В момента се работи за настаняването на трите деца на едно място.
 
Мария Велева каза пред съда, че не е убила баща си и не е престъпник. Тя допълни, че иска да види дъщерите си и да започне работа като преподавател по музика на деца. Според Софийски градски съд няма опасност Велева да се укрие. Престъплението, за което е обвинена, е с голяма обществена опасност. Съдът счете и че има риск обвиняемата да извърши друго престъпление.

Пращат в кризисен център внучките на убития дядо в София
 
Решението Велева да остане в ареста не е окончателно и може да бъде обжалвано. Ако това се случи, искането за замяна на мярката за неотклонение ще бъде разгледано на втора инстанция на 17 май.