/ БГНЕС
"Специализираният съд ме призна за НЕВИНЕН по всички обвинения отпреди 5 години", каза самият той
Оправдаха бившия здравен министър Петър Москов по обвиненията за сделката с ваксините „Еувакс” и „Пентаксим”.

"Днес, Специализираният съд ме призна за НЕВИНЕН по всички обвинения, които прокуратурата ми предяви преди пет години! Благодаря на всички, които ме подкрепяха през тези пет години! Всъщност, Вие подкрепяхте усилието да не се кляка на ченгеджийницата и управлението да е в обществен интерес, а не в услуга на порочни хранителни вериги! На тези, които ме заливаха с помия, желая здраве и възможността да имат спокоен сън!", написа Москов в личния си профил във Фейсбук.



Москов беше обвинен заради приетите като дарение през 2015 година от Министерството на здравеопазването на Турция 100 000 дози ваксина за деца "Пентаксим – 0.5 мл.” и 100 000 дози ваксина "Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Второто обвинение е, че на 27 ноември 2015 г. е улеснил сключване на неизгодна сделка с дружеството "Бул Био ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ".

Делото тръгна по същество през септември 2018 година. Според прокуратурата от действията на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лв., но и неимуществени вреди, изразяващи се в недоверие на гражданите в дейността му.