Опашки от желаещи да се ваксинират или да си направят тест за COVID-19 се извиха от ранните часове на сутринта пред „Пирогов“.

„Има причина да не се ваксинирам. Имам автоимунно заболяване, което не ми позволява да се ваксинирам. За да ходя на работа, сега трябва на всеки два дни да правя тестове. Въвеждането на зеления сертификат е пълна дискриминация на хора“, сподели една от чакащите.

По думите ѝ всеки има право на избор дали да се ваксинира или да не се ваксинира. Също така, всеки има право да си ходи, където си иска

Здравното министерство с разяснения за зеления сертификат

„Зеленият сертификат ограничава и правото на свободно придвижване, което е абсурдно. И ваксинираните, и неваксинираните хора могат да бъдат в еднаква степен преносвачи на COVID-19, затова няма никакъв смисъл от издаването на този паспорт. Смятам, че тази мярка ще продължи до празниците, някъде до Нова година, след което ще бъде премахната. По-добре е да се въведе пълен локдаун, пред това, което в момента са измислили управляващите“, каза още тя.

Петя Антонова, която също беше на опашката, сподели, че от работата й изискват зелен сертификат, затова е принудена да си го извади. 

Омбудсманът поиска да доказваме, че сме прекарали COVID-19 с наличие на антитела

„Дойдох да се ваксинирам, защото трябва да взема документа, с който трябва да започна да работя. Предполагам, че т.нар. „зелен сертификат“ ще бъде временно явление. Трябва да се вземе някакво по-стабилно решение, не може през 2 дни да се правят такива тестове. Надявам се цялата ситуация със зеления сертификат да продължи максимум седмица. За предпочитане е да се въведе пълен локдаун, вместо това да ходим през два дни да се изследваме“, обясни Антонова.


 
БГНЕС