Диана Ковачева
Диана Ковачева / БТА

Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде осигурен психолог във всяко училище. След онлайн обучението миналата година все повече се усеща нуждата от психологическа подкрепа сред учениците от първи клас. В институцията са постъпили сигнали от родители на деца в първи клас, които са споделили, че децата им са започнали да проявяват агресия и раздразнение, предаде БНР.

Искането за психолог във всяко училище вече е отправено към служебния министър на образованието Николай Денков, посочи омбудсманът Диана Ковачева.

Експерти: Детската градина в България все още остава скъпа за семейства с ниски доходи

"Родителите споделят, че децата се чувстват демотивирани, потиснати от факта, че са в изолация и всъщност общуват единствено през екрана на компютъра или телефона си. За училищата, които нямат училищни психолози наистина е проблем, защото всъщност никой не работи с децата. За това препоръката ми е да се осигури възможност всяко училище да ползва услугите  на психолог."

Миналата учебна година се е отразила зле на учениците от първи клас. Изолацията и невъзможността за самостоятелно учене е повишила тревожността у децата, каза още Ковачева:

"Все още очаквам отговор на министъра. Проведох разговори с него, когато изпратих препоръката. Той прояви разбиране. Надявам се, че ще могат да вземат предвид, защото преди години имаше проекти в училищата, имаше навсякъде училищни психолози, но с приключването на тази проекти, в момента няма такива".


 

БНР