Оплакванията са заради начина, по който се осъществява процесът, съмнения за застрашени права и основателни въпроси
Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила писма до председателите на Националния статистически институт Сергей Цветарски и на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в 46-ото Народно събрание - Ивайло Мирчев, в които ги информира за десетките жалби и сигнали, постъпили в институцията във връзка със системата за електронното преброяване.

Оплакванията са заради начина, по който се осъществява процесът, съмнения за застрашени права и основателни въпроси, свързани с различните аспекти от "Преброяване 2021", информират от кабинета на Ковачева.

Експерт за проблемите с преброяването: Целта на подобни кибератаки е най-често политическа

Значителна част от жалбите са по отношение на електронното преброяване, което се оказва, че всъщност не е докрай електронно, пише Диана Ковачева.

Тя посочва, че при е-преброяването системата генерира уникален преброителен код, с което обаче не приключва участието на гражданите, които са се преброили онлайн. В същата тази инструкция е описано, че ако лицето в едно жилище вече е преброило по интернет чрез електронен въпросник, преброителят трябва да поиска кода, генериран от системата за електронно преброяване. Този код удостоверява, че лицата в съответното жилище са преброени и за тях не трябва да се попълват преброителни карти от преброител.

Нова хакерска атака срещу системата за преброяване


На практика това означава, че дори гражданите да искат да бъдат е-преброени, за да си спестят очакване и разговори с преброителя, което е нормално в условията на пандемия, все пак ще трябва да осъществят контакт с него, за да му предадат кода си. По този начин се намаляват задълженията единствено на преброителя, но не се облекчават гражданите в изпълнение на задължението им да се преброят, пише Ковачева.

В жалбите си хората поставят въпроси и за осъществяване на преброяването на българските граждани, които отсъстват от страната в периода, когато то се реализира.

Оказва се, че е-преброяване не може да се осъществи от IP адрес извън страната, а е възможно гражданите по служебни или здравословни причини да са извън България точно в периода на преброяването. Ако те не бъдат преброени от член на семейството или домакинството им, които са в страната, могат дори да бъдат глобени, подчертава доц. Ковачева.