/ пресцентър
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, в която поиска да отпадне изискването за платени осигуровки на работници и служители шест месеца назад, срещу което те биха могли да получат безлихвени кредити. Условието е заложено в Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в помощ на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията COVID-19 и според Омбудсмана ощетява гражданите, които кандидатстват за тези кредити.

„Задължението за внасяне на осигурителни вноски на работниците и служителите е възложено на работодателите, а според нашето законодателството няма правна възможност работещите сами да внасят осигуровките си”, посочва доц. Ковачева. От друга страна в Кодекса за социално осигуряване е предвидено, че за осигурителен стаж се зачита времето, през което работниците и служителите са работили при законоустановеното за тях работно време и за тях са внесени или дължими осигурителни вноски.

„По тази начин Кодексът установи статут за осигурени лица и за работещите, за които осигуровките са внесени, и за тези, за които осигурителите са декларирали като дължими осигурителни вноски, без да са ги внесли”, пише омбудсманът.

„В този смисъл намирам за неправилно и ощетяващо правата на кредитоискатели - работници и служители обвързването на правото им да получават или не кредит, в зависимост от това, платил ли е осигурителните вноски неговия работодател”, подчертава Диана Ковачева. И допълва, че следва работниците, чиито осигурителни вноски са внесениили дължими да бъдат третирани еднакво при преценка за правата им да получават безлихвен кредит по специалната програма.