Всички ученици ще ползват безплатни учебници. Това решиха депутатите днес. 

Единодушно със 190 "за" народните представители приеха на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование. С него се въвеждат безплатни учебници за учениците от 1 до 12 клас, предаде БГНЕС.

Законопроектът влиза в сила от учебната 2024-2025г. Гласуването мина без дебат, а след него от парламентарната трибуна лидерът на левицата Корнелия Нинова благодари на депутатите, че са приели законопроекта единодушно.

Необходимите средства за безплатни учебници от 8 до 12 клас към момента, с отчетен инфлационен индекс, възлизат на около 80 млн.лв. за първата учебна година от прилагане на законопроекта, съответно по 8 млн.лв за втората и третата година от ползването на учебниците, посочват в мотивите си вносителите.

"Днес БСП направихме още една крачка за реална социална  подкрепа на децата и младите семейства. Нашият закон за безплатни учебници по общообразователните предмети за всички ученици до 12 клас от 2024 г. бе приет с пълно единодушие. 300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по 300 лв, които могат да използват за други нужди на децата си. Грижата за децата и младите хора е водеща в работата ни", написа лидерът на левицата във фейсбук. 

 
БГНЕС