/ istockphoto.com
Безплатното ползване на учебници и учебни комплекти да е принцип за всички етапи на училищното образование и да обхване всички ученици от 1-ви до 12-ти клас с цел осигуряване на равен достъп до образование. Това предвиждат приетите единодушно със 178 гласа на първо четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от "БСП за България".

Необходимите средства за безплатни учебници от 8 до 12 клас към момента, с отчетен инфлационен индекс, възлизат на около 80 млн.лв. за първата учебна година от прилагане на законопроекта, съответно по 8 млн.лв за втората и третата година от ползването на учебниците, посочват в мотивите си вносителите.

Цените на учебниците затрудняват редица семейства, посочи Веска Ненчева от левицата и един от авторите на промените. Този въпрос има много дълбок социален смисъл, бихме помогнали на близо 300 хил. деца и техните семейства, подчерта и лидерът на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова. Тя добави, че предложението е внесено и по закона за удължителния бюджет.

От "Български възход" обявиха, че между двете четения ще настояват да бъдат включени и електронните учебници.

Мукаддес Налбант заяви подкрепа на ДПС за законопроекта. Между двете четения те ще предложат промени в някои от сроковете, защото сумата от около 80 млн.лв. я няма до приемането на нов бюджет за 2023 г.

Разумно е да се започне с общообразователните дисциплини при наличие на бюджетна обезпеченост, смята Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС. По принцип, отбеляза той, първо се предлага да бъдат осигурени средства, но явно колегите казват, като не можахме да осигурим средства, дайте да задължим МОН да намери такива. Затова, според него, трябва да се намери решение за отлагателен срок - законопроектът да не влезе в сила от догодина, а от 2024 г., като и дали да не се направи на две крачки - за професионалните и профилираните дисциплини да се даде още малко време на изпълнителната власт да реализира този ангажимент.

Николай Денков от "Продължаваме Промяната" заяви, че те подкрепят безплатни учебници за обощообразователните предмети от 1 до 12 клас. Според него средствата за тях ще могат да бъдат осигурени за 2023 г. Ние искаме да осигурим достъп до учебници за всички младежи в България, подчерта депутатът.

От "Възраждане" също изразиха подкрепа за законопроекта.

Приет бе на първо гласуване и законопроектът за промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предложен от Христо Симеонов от "Продължаваме Промяната". Предвижда се отстраняването на съществуващи пречки, препятстващи кандидатстването във висши училища в страната и в други държави на определена група зрелостници.

Допълват се и се прецизират разпоредбите на закона, уреждащи възможностите за валидиране на компетентности по предмет, който не е включен в дипломата за средно образование, по начин, който да реши проблеми във връзка с кандидатстването във висши училища в страната и в чужбина.

Законопроектът създава възможност за осъществяване на обществен контрол върху работата на областните и общинските институции по изпълнение на стратегиите за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците и по годишните планове за изпълнение.

Друга група предлагани промени целят намаляване на административната тежест чрез включване на част от документите, които приема Педагогическият съвет, в Стратегията за развитието на съответната образователна институция и за създаване на изискване за отчетност по години.
БТА