Поне 7 000 българи не могат да отидат другата седмица до изборните урни.

Причината е, че със съдебно решение те са оставени под запрещение и са изгубили гражданските си права. В същото време, във всички затвори у нас ще има избирателни секции, предава NOVA.

За да гласуват в дома си, карантинираните трябва да подадат заявление (ВИДЕО)

Според Конституцията, всеки български гражданин, навършил 18 години, има право на глас. С няколко изключения. „В България около 7 хиляди души са тези, поставени под запрещение. Които на практика са хора, лишени от граждански права”, обясни д-р Цветеслава Гълъбова - директор на Държавна психиатрична болница.

Най-често страдащите от шизофрения, биполярни разстройства, психози и деменция се налага да минат през съдебната процедура на поставяне под запрещение. Те са регистрирани в МВР, което не пречи с личните им данни да бъде злоупотребено по време на избори. Право на глас обаче имат в местата за лишаване от свобода.

Депутатите в остър спор за броенето на бюлетини (ВИДЕО)

„Всички онези, които са в местата за лишаване от свобода и не са с влезли в сила присъди, имат право да гласуват. Това са задържаните по различни причини - подсъдими, обвиняеми - в арестите и съответно в затворите”, обясни зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

Изборният процес не е по-различен зад решетките. Дори и в условията на пандемия. „На гласуващите ще бъдат раздадени маски, ще бъдат използвани дезинфектанти. Може би ще бъде направено така, че всеки да отбележи своя избор с персонална химикалка, така че там да няма застъпване”, каза още проф. Проданов.

Няма изискване желаещите да гласуват да го обявят предварително. Зад решетките те ще бъдат водени до урната в групи до шестима души, В нито една от секциите в местата за лишаване от свобода няма да има опция за машинно гласуване.
nova.bg