Ограничаван е достъпът на арестанти до правна помощ в РПУ-та
Ограничаван е достъпът на арестанти до правна помощ в РПУ-та / netinfo

Ограничен достъп на арестуваните до правна и медицинска помощ са основните нарушения, извършвани в софийските полицейски управления. Това показват изводите от проекта „Гражданско наблюдение на полицията”.

В периода от септември 2005 година до септември 2006 година 45 доброволци са извършили 223 изненадващи проверки в столичните полицейски управления.

От всички проверки са констатирани едва пет случая, при които задържани лица са се оплакали от нанесен им побой от полицаи. Според доброволците, инспектирали полицейските управления, повечето арестанти се страхуват да признаят, че са били обект на полицейско насилие.

Като сериозен проблем е посочен отказът на достъп до адвокат. Понякога това право на задържаните се прилагало символично. Констатирани са случаи, при които арестанти са били принуждавани да подписват декларация, че не искат правна помощ.

Проблем е установен и с оказването на медицинска помощ извън спешните случаи. Като недостатък е посочена липсата на регламент кой да заплати медицинската помощ на здравно неосигурени лица, задържани в полицейски управления.

Посочват се още и случаи на неправомерно заключване на арестанти с белезници за по няколко часа за така наречените „релси” в коридорите на РПУ-тата.

Подчертават се и примитивните условия, в които работят полицейските служители, като се акцентира, че те дори си купуват със свои пари хартия и химикалки и използват лични компютри.

При представянето на изводите от гражданския доклад заместник-министърът на вътрешните работи Бойко Коцев каза, че те ще послужат като коректив за подобряване работата на полицията.