Народно събрание парламент депутати пленарна зала
Народно събрание парламент депутати пленарна зала / БТА
Народното събрание довърши прехвърлянето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Министерство на околната среда и водата (МОСВ).

На предходно заседание народните представители бяха започнали работа по Закона за водите и бяха приели принципното прехвърляне на института от Министерство на образованието и науката (МОН) към МОСВ. Днес те решиха НИМХ да бъде разписана в закона като национална научна организация и национална хидрометеорологична служба и да бъде юридическо лице с делегиран бюджет, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на МОСВ. Депутатите приеха предложение на Ива Митева от "Има такъв народ", че НИМХ е националната хидрометеорологична служба на България и не изпълнява функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт.

Имуществото, архивът, както и всички права и задължения, включително и членствените правоотношения в национални, европейски и международни организации по метеорология и хидрология и правото да обучава докторанти по акредитирани докторски програми преминават към НИМХ, който ще е към МОСВ.

Генералният директор на НИМХ ще се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите. Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ това да се случва по предложение на Научния съвет на института.

„Този закон, който трябва да урежда института, е разделен на две части. Едната част е в Закона за водите, другата част остана в Закона за държавния бюджет“, каза Младен Шишков от ГЕРБ.

Вицепремиерът и министър на околната среда и води Борислав Сандов изрази несъгласие с предложението на ГЕРБ той да може да освобождава и назначава директора по предложение на Научния съвет на НИМХ. Сандов заяви, че на този етап единствено се сменя принципала.

„Ако трябваше аз да го внеса и предложа този проект, вероятно щях да предложа промени. Дейността на този институт може да бъде по-адекватна като днешно време. На този етап явно това няма да се случи. Надявам се по-скоро чрез диалог с колегите от НИМХ да постигнем някакъв синхрон в онова, което правим като изпълнителна власт и онова, което те ще правят като научна организация, която прави и приложни изследвания, част от които служат за дейността на изпълнителната власт“, зави още Сандов.

Джевдет Чакъров от ДПС припомни, че това не е първият опит това да става по този начин. „Докато бях министър отново имаше такива предложения и идеи. Тогава не допуснахме това да стане, за което искам да благодаря на коалиционните партньори. След като ще бъде прехвърлена тази структура, подкрепям колегите, които се изказаха, че НИМХ трябва да запази статута си на научна структура и да функционира в такъв формат, съдържание и дух. Затова структурата и функционирането трябва да се запази“, заяви още Джевдет Чакъров.
БГНЕС