/ iStock/Getty Images
Търговците от пограничния град Одрин поискаха намаление на цената на тестовете за коронавирус (PCR), които турските власти изискват от българските граждани, идващи на пазар в града.

Турция започва Фаза 3 от изпитанията на ваксината си срещу коронавирус

Председателят на задругата на одринските търговци и занаятчии Хакан Фъндъклъ посочи, че епидемията има тежки последици за местните търговци и занаятчии.

"Преди ограничителните мерки заради коронавируса прочутите одрински пазари Бедестен, Али паша и Араста преливаха от туристи от България, които масово купуваха предлаганите стоки.

Сега пазарите са пусти, съответно и печалбите са нулеви. Одринската търговия и икономиката в голяма степен зависят от туристите от България и Гърция. Но поради това, че тестовете за коронавирус са много скъпи, българите вече не могат да идват да пазаруват при нас.

Турция е напълно затворена заради COVID-19

Трябва да се намери решение като се отиде към поевтиняване на тестовете и улеснения специално за българските и гръцките граждани, които са основни клиенти на одринските търговци", заяви той.

Председателят на Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт предложи наскоро да се направят намаления за тестовете на българите, които идват на пазар в Одрин.

Гърция удължи ограничителните мерки за влизане в страната

"Ако успеем да постигнем намаление на цената на ковид тестовете, туристите от България и Гърция ще започнат пак масово да идват на пазар в Одрин и така ще има полза и за нашите търговци, и за туристите", заяви одринският представител.

Преди въвеждане на изискването за PCR тест около 500 000 туристи месечно, главно от България и Гърция, посещаваха Одрин, откъдето се снабдяваха с най-различни стоки. Твърди се, че туристите харчели средно по около 100-150 евро на човек.    
БТА