/ БГНЕС
Президентът Радев напомнил за "силата на мълчанието" пред руския патриарх
Руският патриарх сам предложил пред президента отдаването на почит да бъде прекратено
96573
Руският патриарх сам предложил пред президента отдаването на почит да бъде прекратено
  • Руският патриарх сам предложил пред президента отдаването на почит да бъде прекратено
При срещата си с руския патриарх Кирил българският президент Румен Радев не е мълчал, а твърдо е отстоял своите позиции, което силно впечатлило главата на руската православна църква. Стигнало се до момент, в който Кирил Московски сам предложил да приключи темата, свързана с ролята на Русия в Руско-турската освободителна война. Това съобщи наш духовник, присъствал на срещата в началото на месеца.
 
Президентството: Разговорите на Румен Радев с руския патриарх не са били засекретявани
 
В своето изказване патриарх Кирил изложи болката и разочарованието си от принизяването на ролята на Русия в руско-турската освободителна война и отдаването на почит и на други, според него, държави.
 
В отговор на тези му думи Радев заявил, че както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност.
 
Това съобщи отец Николай Георгиев, говорител на Светия Синод, уточнявайки, че го прави, за да внесе яснота в "обърканите послания", тъй като лично е присъствал на срещата.
 
Патриарх Кирил разочарован от официалната реторика за Освобождението

Стигнало се до момента, в който патриарх Кирил сам предложил да приключи темата, която отворил, след като президентът му напомнил за тезата на самия патриарх за силата на мълчанието.
 
Има ли основание патриарх Кирил да си тръгне огорчен от България? 

В края на разговора патриархът на Москва и цяла Русия отправил благословията си към българския президент, но Радев завил, че вече я е получил - при встъпването си в длъжност от мъдрия български патриарх Неофит.