Обвиниха кмета на Карлово Емил Кабаиванов за умишлена безстопанственост
Обвиниха кмета на Карлово Емил Кабаиванов за умишлена безстопанственост / снимка: Sofia Photo Agency, архив

След като четири пъти е бил призоваван, днес кметът на Карлово Емил Кабаиванов вече е с обвинение за умишлена безстопанственост, информира прокуратурата.

Той е обвинен, че в периода 24 април 2013 г. - април 2014 г., умишлено не е положил достатъчно грижи по силата на договор от преди три години между МОСВ и общината за доизграждане и модернизация на канализационна мрежа в града.

Щетата според прокуратурата е за близо 23 000 лева - това са плащания по невъзникнали трудови правоотношения с трима негови близки познати, които лично той е поканил да се водят на работа и да получават средства по проекта, без реално да извършват каквато и да било дейност. Подобна е ситуацията и с още петима служители, като разследването в тази насока продължава.

Два пъти прокурори търсят карловския кмет, той не се притеснява

Въпреки че е бил редовно призован и е имал възможност да организира защитата си, Емил Кабаиванов отново се е явил без защитник, разчитайки да предотврати привличането си в качеството на обвиняем. Следва да се отбележи, че адвокатът, който до момента се е афиширал като негов защитник, е депозирал молба в прокуратурата, според която, поради ползване на отпуск не може да се яви на 12 август, за когато е било предходното насрочване на повдигането на обвинение, но ще може да го стори днес. Тъй като защитата му не е задължителна, според закона, днес привличането е било извършено, макар адвокатът да не се е явил. Обвиняемият е отказал да подпише протоколите, което е удостоверено от свидетели.

Кметът е с парична гаранция от 5000 лева.

Прокурaтурата твърди, че всички разпитани по делото са заявили, че действително са получавали пари без основание, за което той е бил наясно. Някои от свидетелите са били разпитани и пред съдия, които разпити са били проведени в съда и при провеждането им не са присъствали служители на ДАНС.

Карловският кмет се обяви срещу ДАНС и Прокуратурата

В хода на производството, част от разпитаните свидетели са се отрекли от първоначално дадените от тях, под давление на общинското ръководство, лъжливи показания. Посочили са и че са били изготвени фалшиви документи, които да удостоверят невярното обстоятелство, че членовете на звеното за управление на проекта са посещавали работните си места. Тези документи са приобщени по делото в оригинал.

Разследването се е водило в продължение на една година и три месеца. Нямало и здравословна пречка обвиняемият да участва в наказателното производство и това не крие риск за неговите здраве и живот, сочи експертиза, след като Кабаиванов казвал, че е болен. Той престоял в лечебно заведение три пъти по-дълго от обичайното, като показателите, изследвани при престоя му са нормални, което е рядкост при наличие на твърдените от него заболявания, за които категорични обективни данни няма.